MediaShock

Hogyan lett a buborék srácból éjjeli féreg?

Főszerepben Jake Gyllenhaal

2015. szeptember 11. - Miss Bridzsi

jake.jpg

A vére nemes, a főztje jó, a neve fura, és megszállottan szereti pakolgatni magán a kilókat. Csöcskontent után most jöjjön némi tesztoszteron, és nem kevés Jílenhól-érdekesség!

A legutóbbi Ratajkowski portré óta, amely Dudunak köszönhetően képekben és mellszélességben kellőképp dús cikké alakult (Szívesen! - Dudu), a lelki egyensúlyom kissé kibillent, úgyhogy emiatt most jöjjön egy látványban szintén brillírozó, ámde színészi tehetséggel is bőven megáldott ember, aki nem elhanyagolható módon férfi és Jake Gyllenhaalnak hívják.

donnie_darko_still.jpg

Családi kötelékek

A ’80-as születésű – ily módon jelenleg 35 éves – színész sorsa és szakmai útja mondhatni előre eldöntetett, hiszen édesapja rendező, édesanyja forgatókönyvíró, és akkor még szintén színész berkekben mozgó nővéréről, Maggie-ről nem is beszéltünk.

Ezek persze nem feltétlenül meglepő infó-morzsák, azonban a keresztszülői elágazás már annál inkább, ugyanis a híresen kékszemű Paul Newman a keresztapja, Jamie Lee Curtis pedig a keresztanyja. Mindezt megfejelve Mr. Jílenhól még azt is elmondhatja magáról, hogy Newmannel vezetett először. Nem nagy ügy. Főleg azoknak, akik egyszerű ember lévén a Népliget homályos aszfaltján nyomták meg először a gázpedált, miközben a szegény ember Paul Newmanje, alias Sándor (az oktató) pánikszerűen röhögött a bénázásukon. De ez már egy másik történet…

A Hollywood övezte, pezsgő gyerekkor előkelőségek terén sem szenvedett hiányt, ugyanis emberünk félig svéd, ráadásul fent északon a Gyllenhaal egy nagy múltú nemesi család. Így pediglen ha egyszer ránk mosolyogna a szerencse és Budapest utcáin a színészbe botlanánk, a könnyek elmorzsolgatása mellett ne feledjük, hogy elsősorban egy nemesember kék szemei hipnotizáltak minket.

És ha már a svéd örökségnél tartottunk: mindenki mondja ki hangosan a színész nevét. Most! Hogy hangzott? Dzsillenhál? Azt gondolnánk, hogy jó úton járunk, pedig huhú... nagyon nem. A színész szerint ugyanis két hely van csupán a világon, ahol jól ejtik a vezetéknevét: Svédországban és az IKEA-ban. Akkor hogyan is kellene mondanunk?! Így:

Filmország és társai

Mostanában nehéz úgy beülni a moziba, hogy legalább egy Gyllenhaal film ne jöjjön szembe velünk (Éjjeli féreg, Southpaw, Everest, hamarosan Demolition), ráadásul már nem csak kliséktől hemzsegő blockbusterekben tűnik fel, hanem kis költségvetésű, vagy éppen elvontabb történetű filmekben is (pl. Enemy).

Persze volt idő, amikor ő is a hősök szerepére ácsingózott, ez a világ azonban nem kért belőle, így rejtett szuperhős kvalitásai parlagon maradtak:

  • 2004-ben majdnem váltotta Tobey Maguire-t a Pókember második részében, miután TM gerince megsérült egy forgatáson. Jake már a felkészülést is megkezdte a szerepre, azonban Tobey időben helyrejött, úgyhogy ezt a bulit bukta. Pedig akkori barátnőjével, Kirsten Dunsttal románcozhattak volna a vásznon (is).
  • 2005-ben ő lehetett volna Batman (Batman: Kezdődik!), helyette viszont Christian Bale vitte el a szerepet, majd bónuszként a Sötét lovagban Gyllenhaal nővéréért dobogott a szíve. 

tumblr_nfrlmjwabg1tj7gajo2_1280.jpg

A Ledger-mítosz

A 2005-ös Brokeback Mountain megosztó és elismert alkotás a színész életében, melyben Heath Ledgerrel cowboyokat alakítottak, akik egymásba szerettek. A valós életben nagyon jó barátok lettek a 2008-ben elhunyt Ledgerrel, olyanannyira, hogy Jake lett Ledger kislányának a keresztapja.

Sőt, azóta egy interjúban mesélt róla, hogy barátja elvesztése késztette arra, hogy jobban értékelje az életét, és ezért is váltott a filmek terén, most már csak olyan alkotásokhoz adja a nevét, melyekben kihívást lát. És mindent meg is tesz egy-egy szerepért: az Éjjeli féreg kedvéért például hónapokig csak salátán élt, és rengeteget futott, hogy vékonyra fogyjon. De nem ez az egyetlen szerepe, ami miatt fizikailag is túlterhelte magát. Fel-le dobálja magáról a kilókat, egyszer a Bőrnyakúak miatt pakolta magára az izmokat, hogy nem sokkal utána a Zodiákus kedvéért lefogyjon. Nemrég pedig az Enemy és a Southpaw miatt esett át ugyanezen.

Noha a világ Christian Bale-t és - a hamvaiból feltámadt - Matthew McConaughey-t tartja a XXI. századi filmvilág nagy átváltozóművészeinek, be kell látni, hogy Gyllenhaal is bőven kiérdemelte már ezt a címet.
jakeyolo.jpg

Te még főzni is tudsz?! Hagyjál már!

Anne Hathaway-jel már bőven bebizonyították, hogy működik közöttük a kémia a Szerelem és más drogok, sőt a Brokeback Mountain forgatásán is. Ennek tetejébe még nagyon jó barátok is. A színésznő rendszeresen zaklatja telefonon kollégáját főzési tippek miatt, mivel egyértelmű, hogy Gyllenhaal még ebben is profi – a glóriáját is naponta fényesíti vajon?!

Valószínű. Hiszen még az is kiderült róla, hogy időnként cupidót játszik: jóbarátját a Mumford and Sons énekesét – Marcus Mumfordot – ő hozta össze azóta állapotos feleségével, Carey Mulligennel.

Ő lenne tehát Mr. Gyllenhaal, akinek sajnos nincs Instagramja, amiben elmerülhetnénk, ellenben rengeteg jó filmet gyártott már élete során, melyeket kár lenne kihagyni. Mi legutóbb az Everestet láttuk – szerettük, megkönnyeztük, jó volt –, de ha inkább akció közben figyelnénk meg, akkor megnézhetjük Bear Grylls sorozatában is, ahol egy rész erejéig ő is a vadonba vetette magát. Választási lehetőség bőven akad, csak győzzük idővel és imádattal.

08.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr237777646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.09.12. 15:41:24

Az egyik nagy kedvencem. Imádom.A legtöbb filmje jól sikerült darab.
A nightcrawler egy tökéletes produkció. Óriási ahogy a karaktert megcsinálja.
A téma sem mindennapos, jó mögé látni a szenzációhajhászásnak.
Nagy a tét....
/Másik kedvencem a Az utolsó műszak és a Forráskód./
Amúgy kösz ezt az igényesen megírt posztot, sok mindent megtudtam róla, hála neked.
süti beállítások módosítása