MediaShock

Többen egy gépnél / A nagy "kanapé co-op" ajánló

2018. március 30. - MastigiasHU

yolo_yo.jpg

Egy játékos közösségben újra és újra felmerül a kérdés, hogy ki milyen multis játékokat ismer, mit ajánlana kisgyerekes szülőknek, vagy olyanoknak, akik a barátnőjükkel tolnák a virtuális kalandokat - egy gépről. Ennek okán összegyűjtöttem most több mint 20 ilyet, amikkel - 1-2 kivétellel - mind játszottam, úgyhogy jórészt saját tapasztalatok következnek. Irány a Tovább!

1. Cuphead - PC, Xbox One - Max 2 fő
Amire most nagyon rá vagyunk pörögve pajtival, az a retro rajzfilmes stílusú, elsőre már-már aranyosnak tűnő Cuphead, a látszat viszont csal: egy rohadt nehéz játékról van szó, rohadt nehéz bossharcokkal és rohadt nehéz "mész és lősz" részekkel - éppen ezért jó érzés, ha sikerül egy-egy pályát abszolválni. Csésze legyen a talpán, aki végig tudja vinni egy ültő helyében, mi is csak a felénél tartunk, pedig ha ketten játsszák, az egyik karakter újraélesztheti a másikat...


2. Trine 1/2/3 - PC, PS, Xbox - Max 3 fő
Másik nagy kedvenc a Trine-trilógia: egy tolvaj, egy varázsló, és egy harcos keveredik kisebb-nagyobb kalandokba különböző fantasy ellenfelekkel, ügyességi, valamint logikai feladványokkal megfejelve. Mindezt csodálatos látványvilággal, 2D-ben, illetve a 3. rész esetében már 3D-ben. Jóféle, mindenképp próbáljátok ki!
Trine 1: PC, PS3, PS4; Trine 2: PC, PS3, PS4, Xbox 360; Trine 3: PC, PS4


3. Towerfall - PC, PS4, Xbox One - Max 4 fő

Ezt a kis csodát talán nem is kell bemutatnom senkinek: max négyen apríthatjuk egymást, esetleg ketten (Dark World kieg esetében négyen) a gépet. Elsőre kaotikusnak tűnhet a játékmenet, de ha már letoltatok pár kört, ráéreztek, és többé le sem akarjátok tenni a kontrollert! És akkor még a zenéről nem is beszéltünk...


4. Portal 2 - PC, PS3, Xbox 360 - Max 2 fő
Aki még nem játszott Portal játékkal, az mindenképp pótolja, mert nem akármilyen élményekből marad ki. Humor, kihívás, és őrületes fejtörők várják mindkét részben - kooperatív mód azonban csak a második epizódban kapott helyet. PC-n kicsit mókolni kell, hiszen két billentyűzetet nem ismer fel, de ha van 1 kontroller, akkor már megoldható a dolog (emlékeim szerint).


5. Rocket League - PC, PS4, Xbox One - Max 4 fő
A Rocket League-ben nem túl bonyolult a feladat: juttassátok a labdát a hálóba. Legalábbis eredetileg ez volt a lényeg, azóta viszont kijött már jéghokis, kosaras, és ki tudja milyen mód még hozzá. Egy biztos: a játékmenet rendkívül élvezetes, egyszer mindenképp próbáljátok ki!


6. Diablo III - PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One - Max 4 fő
A Diablo 3. része sokat egyszerűsödött az előzőekhez képest, de pont ezért érdemes olyannak is bepróbálnia, aki annyira nem merült el az első két epizódban. Az irányítás könnyű, a sztori érdekes, ketten/hárman/négyen összeülve pedig még szórakoztatóbb!


7. Lara Croft and the Guardian of Light/Temple of Osiris - PC, PS, Xbox - Max 4 fő
Ez a Tomb Raider nem az a Tomb Raider, de még így is élvezetes: a Guardian of Light-ot ketten, míg a Temple of Osiris-t már négyen is játszhatjuk az otthon melegében. Személyes vélemény, hogy az 1. rész jobban sikerült, mint a második, de kinek a pap, kinek a paplan ugyebár. Mindenesetre játékmenete és témája miatt üde színfolt a kooperatív játékok között!
Guardian of Light: PC, PS3, Xbox 360; Temple of Osiris: PC, PS4, Xbox One


8. Rayman Legends - PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One - Max 4 fő
Ha egy nyugis, kikapcsoló, könnyed és gyerekbarát játékot kerestek, akkor a Rayman-t Nektek találták ki, ide nézzetek!


9. Random LEGO játék - Minden, kivéve kenyérpirító - Max 2 fő
Hasonlóan nyugisak és szórakoztatóak a LEGO játékok, melyekből a legtöbbet ketten is játszhatjuk!


10. Brothers: a Tale of Two Sons - PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One - Max 2 fő
Na jó, ez kakukktojás, mivel egy single player játékról van szó, DE! A két főhőst egy, azaz 1 (!) kontrollerrel irányíthatjuk, Faterral például leraktuk középre, aztán ő az egyik oldalról, én meg a másikról tereltem a karakteremet. Szóval egy kis túlzással rámondhatjuk, hogy multis. Egyébként egy testvérpár megható történetéről van szó, mindenképp érdemes végigjátszani, ha másképp nem, egyedül.


11. Bomberman/Dyna Blaster - Max 4 fő
Emlékszem, ezt a kis klasszikust felpattintottam a netbookomra, és egyetemen a szaktársammal vívtunk véget nem érő csatákat egy-egy unalmasabb órán a szünetben. Hatalmas feeling volt! 


12. GRID Autosport - PC, PS3, Xbox 360 - Max 2 fő
Itt az ideje, hogy megnézzünk három autós játékot is: az első a GRID Autosport, amit osztott képernyőn játszhatunk egymás ellen, és a realistább vonalat képviseli a felhozatalból. Értsd: oda kell figyelnünk minden kanyarban, különben esélyünk sem lesz a másik ellen!


13. Split/Second - PC, PS3, Xbox 360 - Max 2 fő
Második indulónk a Split/Second, ami már jóval elrugaszkodottabb koncepcióval rendelkezik, mint a GRID: ha  drifteléssel, előzéssel, stb. feltöltöttük a kis erőcsíkunkat, a földi poklot szabadíthatjuk ellenfeleinkre, pl. rájuk robbanthatunk épületeket, ezzel kiejtve őket a versenyből. Osztott képernyőn pedig egymást is jól megszívathatjuk!


14. Blur - PC, PS3, Xbox 360 - Max 4 fő
Hasonló az alap elgondolás a Blur-ban, azzal a különbséggel, hogy itt nem feltétlenül a környezetre, hanem a többiekre lehetünk hatással, amolyan modern Mario Kart stílusban. Az osztott képernyő adott, sok sikert!


15. Beyond: Two Souls - PS3, PS4 - Max 2 fő
A Detroit: Become Human-t is készítő Quantic Dream korábbi interaktív filmes játékában egy különleges képességekkel rendelkező lányt, Jodie-t, és egy természetfeletti lényt, Aiden-t irányíthatjuk. Ha egyedül vagyunk, akkor váltogathatunk a két karakter között, de ha ketten, akkor adott a lehetőség. Bevallom, én egyedül toltam végig, de léteznek olyan ismerőseim, akik ketten, szóval működik!


16. 
Star Wars Battlefront I-II - PS4, Xbox One - Max 2 fő
Az EA-féle Battlefrontok PC-re is kijöttek, ott viszont nincs osztott képernyős mód, ezért nem is írtam be a címbe ezt a platformot, konzolokon viszont van! Annyi a bibi, hogy csak a gép ellen tolhatjuk a kooperatív mókát, más játékosok ellen nem...


17. A Way Out - PC, PS4, Xbox One - Max 2 fő
A Brothers: A Tale of Two Sons rendezője, Josef Fares az EA pénzéből készített egy csak és kifejezetten a kooperatív élményre kihegyezett játékot, A Way Out címmel. Ez annyira co-op, hogy egyedül nem is játszhatjuk, úgyhogy elő egy pajtival, és irány a börtön! Vagyis a szabadság felé vezető út!


18. Sportjátékok - PC, PS, Xbox
Mi a FIFA-t nyúzzuk, de van még a PES, NBA, NHL, UFC, Madden, stb. Ezek közül mindenkinek meg kell találnia a magához passzolót, és ha ez megvan, akkor mehet is az egymás elleni, vagy egymást segítő harc a pályán!

 
19. Playlink játékok - PS4 - Max 6 fő
Ha közös játékról van szó, az abszolút Jolly Joker az ún. PlayLink: a Sony különböző partyjátékai, melyeket akár hatan is játszhatunk, kontroller nélkül, az okostelefonunkkal! Ja és a legtöbbhöz van magyar felirat, sőt SZINKRON is! A Hidden Agenda egy interaktív film, melyben egy sorozatgyilkos után nyomozunk, a That's You-ban vicces kérdéseket és feladatokat kapunk, melybe a többieket is be kell vonni, hasonlóan a Knowledge is Power-hez, nemrég pedig megjelent a Frantics, ahol saját karaktereinket irányíthatjuk:

Nos, én ezeket a játékokat ajánlom otthoni mókára, a Diablo III, a Brothers: A Tale of Two Sons, a Beyond: Two Souls és A Way Out kivételével bármelyiket bátran kicsiknek is. Remélem tudtam segíteni, ha esetleg Nektek is van valami co-op kedvencetek, ne tartsátok magatokban! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr5313790974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása