MediaShock

Everest kritika - Csúcsra fel, bárkivel

2015. szeptember 10. - MastigiasHU

01.jpg

Igaz történet alapján készült hegymászós dráma, avagy világsztárok mellékszerepben.

A kilencvenes években hozták létre az Adventure Consultants nevű céget, mely fizetős utakat szervezett a Mount Everestre. ’96-ban azonban az egyik túra során több hegymászó is életét vesztette a csúcs meghódítása közben, az Everest az ő történetük. Meg az enyém, aki nem kedvelem a magasságokat, ez a film mégis magával ragadott. A tovább után spoilerek nélkül folytatom.

„Az emberi lény nem arra készült, hogy működjön egy 747-es repülési magasságán. A testünk haldokolni fog.”


- inti a többieket az eligazításon Rob Hall, a túra vezetője, akit Jason Clarke formál meg (A majmok bolygója: Forradalom, Terminator Genisys). Clarke eddigi munkásságával nem nagyon tudott meggyőzni, itt azonban remekül hozza az „apafigurát”, a mindenkiről gondoskodó, higgadt vezetőt, aki a leglehetetlenebb helyzetekben is józan ésszel képes gondolkodni, hogy megmentse túratársait. Hogy sikerül-e neki? Erről többet nem szeretnék elárulni, sőt mindenkit arra intek, hogy a film előtt ne olvasson utána a ’96-os tragédiának, mert kimarad az izgalmakból.

nevtelen.jpg

Legyen elég annyi, hogy az emberi határok leküzdéséről van szó, fizikai és szellemi síkon egyaránt. Többször is felmerült viszont bennem a kérdés, amit az egyik szereplő is feltesz a filmben: miért? Miért dönt úgy egy családapa, egy középkorú nő, vagy akárki, hogy az életét kockáztatva nekivág egy ilyen túrának? Talán a dicsőség miatt, gondolhatnánk. De nem, itt többről van szó. Felérni a csúcsra, legyőzni a korlátaidat, és az embertelen körülményeket – valljuk be, ez az az érzés, amire mindannyian vágyunk. Csak mi nem az Everesten, hanem saját életünkben...

nevtelen2.jpg

A film látványvilága lenyűgöző (IMAX kötelező!), nem egyszer azt vettem észre magamon, hogy elakad a lélegzetem a hatalmas hegyeket, hegygerinceket és arányokat szemlélve. Az igazság az, hogy nem kedvelem a magasságot, ezért többszörösen is beleéltem magam azokba a jelenetekbe, amikor a szereplők a semmi felett lógtak. Pláne úgy, hogy pár napja velem is ezt történt, csak én nem a legmagasabb hegyen a Földön, hanem egy második emeleti lakás erkélyén, egy létrán küzdöttem az életemért. Tisztelettel jelentem, sikerült! No de visszatérve a filmhez: mivel speciális effekteket nem nagyon vettem észre, és mert a színészek rendkívül hitelesen fagytak félholtra a vásznon, ezért gyorsan rákerestem, hogyan és hol is zajlott a forgatás.

02.jpg

Hát nem kimentek az Everestre?! Persze egy-két jelenetet zöld háttér előtt vettek fel a stúdió melegében, de a forgatás java része a francia Alpokban és az Everesten zajlott, ahol a stábtagok a saját bőrükön tapasztalhatták meg azokat a szélsőséges körülményeket, amiket az igazi hegymászók. Így már érthető, miért is tűnik ennyire hitelesnek, amit a vásznon látunk, le a kalappal mindenki előtt. Ahogy a speciális effektekért felelős stáb előtt is, a CGI észrevehetetlenül simul a filmbe.

10404396_437801616397597_388052689240557279_n.jpg

A fagyos kalandokhoz egyébként Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin és Sam Worthington asszisztál. Knightley Clarke terhes feleségét, Gyllenhaal és Worthington egy-egy túravezetőt, míg Brolin az egyik túrázót alakítja. Bevallom, számomra érthetetlen, ilyen apróbb mellékszerepekre miért szerződtettek világsztárokat, lényegében Brolinon kívül bármelyikük helyett szerepelhetett volna egy noname színész. Persze látom a dolog mögötti logikát, hiszen a nagy nevek jobban bevonzzák a moziba a nézőket, de akkor már az öreg Jíllenhóllnak adtam volna a főszerepet, mert miért ne. No de ez legyen a legnagyobb bajunk a filmmel, hogy sok benne a világsztár, nem igaz?

0a3b5a7a477d359746061d41c3a04fd6_567x210.jpg

Elérkezett az értékelés ideje: jó film-e az Everest? Ez relatív, szerintem az, de Babi néni szerint már lehet, hogy nem az, ezért kipróbálok egy újfajta értékelési rendszert, a digitális kor szellemében. E szerint háromféle film létezik:

  • Amit megnézel, és ennyi.
  • Amit megnézel, és Facebookon bejelölöd, hogy láttad.
  • Amit megnézel, Facebookon bejelölöd, hogy láttad, és még be is lájkolod!

Az Everestnek a végső értékelése pedig nem más, mint…

REPÜLT A LÁJK!


Aki nem fél a drámától, az bátran próbálja be, nem fog csalódni. A filmet jövő hét csütörtöktől, szeptember 17-től vetítik a mozik.


Cím:
Everest
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol dráma, 120 perc, 2015, 12+

Rendezte: Baltasar Kormákur

Szereplők:
Jason Clarke
Jake Gyllenhaal
Keira Knightley
Josh Brolin
Sam Worthington

Forgalmazó: UIP-Duna Film

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr147775220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása