MediaShock

Legenda kritika - Film dupla Hardy-val

2015. október 11. - MastigiasHU

12106784_1062685313743050_2845330412111769800_n.jpg

Emlékeztek még arra a szeptemberi Legenda plakátra, amin ravasz marketingesek úgy rejtettek el egy kétcsillagos értékelést a többi között, hogy az alig észrevehető? Már akkor tudtuk, hogy erre a filmre érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert Tom Hardy egyszerre két szereplőt is életre kelt. De vajon mennyire hiteles, ahogy két Tom Hardy ül egymás mellett, és beszélget a másikkal? A fene se gondolta volna elsőre, de működik! Az már más kérdés, hogy maga az igaz történet alapján készült sztori mennyire köti le a figyelmünket, de erről részletesebben és spoilerek nélkül a tovább után.

London, ’50-es, ’60-as évek. Ronald "Ronnie" Kray és Reginald "Reggie" Kray ikertestvérek, akik a szervezett bűnözést kívánják felvirágoztatni szülővárosukban. Ehhez asszisztál saját gengszterbandájuk, illetve próbál keresztbe tenni nekik a rendőrfőnök, valamint a rivális banda. Mindeközben a két testvér között egyre élesedik az ellentét az „üzletpolitikájuk” miatt, plusz egyikük szerelmes lesz. Ebből kiindulva azt is hihetnénk, amit én hittem: hogy ebből egy jó kis testvérek közötti maffia-leszámolás lesz. Végül azonban kiderül, hogy itt nem egy gengszterfilmről, hanem egy romantikus drámáról van szó, gengszterekkel.

ikrek.jpg

Ebben a történetben ugyanis csak körítés a maffia-vonal, itt a főszereplő Reggie és szerelme Frances, valamint kettejük kapcsolata, amibe akarva-akaratlanul Ronnie is beletartozik. Mivel mind a két tesó neve R-rel kezdődik, ezért most különböztessük meg őket egyszerűbben: Reggie a szépfiú, józan gondolkodású Tom Hardy, Ronnie pedig a szemüveges, kicsit túlsúlyos, pszichó Tom Hardy. Tehát a történet dióhéjban: szépfiú Tom Hardy és pszichó Tom Hardy együtt vezetnek egy bűnbandát, de szépfiú Tom Hardy benőzik, és másképp képzeli el a „vállalkozás” jövőjét, mint pszichó Tom Hardy, éppen ezért egyre nő a feszültség az ikrek között.

2a93c19b00000578-0-image-a-53_1437037925311.jpg

Amikor már kezdenénk belemerülni a maffia-eseményekbe, jön a hirtelen váltás, és szépfiú Tom Hardy és Frances kapcsolatába nyerünk bepillantást. Oké, rendben, akkor ebben merüljünk el, de amikor már épp belemelegednénk a férfi-nő kapcsolat rejtelmeibe, megint csak jön a hirtelen váltás, és ismét a maffia-vonal kerül előtérbe. Szóval a rendező ide-oda ugrál a sztorivezetésben, ami alapjáraton nem lenne baj, de nem találja meg a két fontos téma közötti egyensúlyt, harmóniát. Pedig Brian Helgeland sem ma kezdte az ipart: neki köszönhetjük pl. a Lovagregényt.

ikrek2.jpg

Ha a történet nem is kötne le minket annyira, a színészek játéka (szinte) mindenért kárpótol: Hardy remekül hozza a két különböző figurát, nem csak testmozgásban, arcjátékban, hanem beszédmódban is külön felépítette a karaktereket, szóval le a kalappal előtte. Kellemes a szemnek Frances szerepében Emily Browning is, aki a Sucker Punch-ból lehet ismerős, és kiválóan jeleníti meg a nőt, fiatal kislánytól kezdve boldog arán át egészen a házasságba belefáradt feleségig. Ezen felül a mellékszereplők között is találunk gyöngyszemeket: ott az újhullámos Doctor Who első dokija, Christopher Eccleston, ha rövid ideig is, de felbukkan még Paul Bettany és David Thewlis, alias Lupin prof is a Harry Potterből, valamint Paul „Töki” Anderson, aki kb. a Kingsman forgatásáról érkezhetett a filmbe. Íme egy feliratos filmjelenet, ahol szemügyre vehetitek a szereplőket, a forgalmazó Freeman Film jóvoltából:

A színészi munkán felül érdemes még megemlíteni azt a remek hangulatot és azt a sajátos humort, amit a film áraszt: korabeli muzsikák, díszletek, öltözékek teszik autentikussá az élményt, valamint a nézőtéren többször is felkacagtak egy-egy jó kis beszólás, vagy abszurd jelenet hatására. Ez is jól mutatja, hogy a Legenda koránt sem rossz film, csak többet is ki lehetett volna hozni az alapanyagból, ha a készítők mernek jobban elrugaszkodni az igaz történettől. Mindenesetre

TÍZ TOM HARDY-BÓL HAT EZT AJÁNLJA!

 

Cím: Legenda (Legend)
színes, magyarul beszélő, angol thriller, 131 perc, 2015, 16+

Bemutató dátuma: 2015. október 8.

Rendezte: Brian Helgeland

Szereplők:
Tom Hardy
Tom Hardy
Emily Browning
Christopher Eccleston
Paul Anderson
Paul Bettany

Forgalmazó: Freeman Film

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr467957478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása