MediaShock

Jar Jar lehet a Star Wars főgonosza?!

2015. november 02. - coldface

12211130_923236201099475_1661684223_o.jpg

Hétvégén felrobbant az internet geekebbik fele, miután egy rajongó elképesztő elmélettel állt elő arról, hogy valóban kicsoda az SW univerzum főgonosza és legnagyobb manipulátora. A hihetetlen részletességgel alátámasztott összeesküvés-elmélet elolvasása után én azonnal újra akartam nézni az előzménytrilógiát. A tovább mögött "spoileresen" folytatom!

  • A célom az, hogy megmutassam nektek, Jar Jar Binks nem az az idióta akinek mutatja magát, hanem valójában a harcművészet és az elmekontroll területén magasan képzett Erőhasználó.
  • Továbbá azt is szeretném megmutatni, hogy Jar Jar nem egy szándékok nélküli, Palpatine által manipulált politikai szereplő, hanem nagy eséllyel Palpatine csatlósa a kezdetektől fogva. Ezen felül lehetséges az is, hogy Palpatine Binks alárendeltje volt mindkét trilógia alatt.
  • És végezetül, a fentiekből adódóan levonom a konklúziót, mely szerint nem csak hogy lehetségesnek, de egyenesen valószínűnek tartom azt, hogy Jar Jarnak jelentős hatása lesz az új filmekre, és arról is beszélek, hogy mi lehet majd ezekben a szerepe.

Így kezdődik minden idők legjobb Star Wars konteója, ami a Sötét Oldalra áttért Luke Skywalkerről álmodozókat, de még a harcedzett 9/11 fanatikusokat is egy pillanat alatt két vállra fekteti. A Lumpawarroo nevű felhasználó a Star Wars-nak szentelt reddit csoportban úgy értelmezte újra a Csillagok Háborújának eddigi történéseit, mint még soha senki.

A szerző nem kevesebbet állít, minthogy Jar Jar Binks felelős a Galaktikus Köztársaság összeomlásáért, és Palpatine felemelkedéséért is. Ezen felül azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Jar Jar szerepelni fog Az ébredő Erő-ben!

tumblr_nx639faroy1twcj5xo2_500.gif

Ostobaságnak hangzik ugye? Pedig egyáltalán nem fog annak tűnni, miután elolvasod az elmélet mellett felvonultatott, házi dolgozat terjedelmű érvrendszert, amit mi készségesen lefordítottunk Neked! 

--

1. Jar Jar egy képzett harcos

A Star Wars filmekben nagyon ritka, hogy a "normális" karakterek elképesztő akrobatamutatványokat mutassanak be, hacsak nem jedik, sith-ek, vagy az Erőre érzékenyek.

A Star Wars univerzumában ha valakitől egy hasonló, rendkívüli könnyedséggel előadott figurát látunk, akkor joggal feltételezzük, hogy az jedi. Jar Jar esetében azonban nem így gondolkozunk, mert a filmek során sikeresen meggyőz minket, hogy ő nem több, mint egy ártatlan idióta, aki ostoba párbeszédeket folytat és állandóan gyáván viselkedik.

Azt is elhiteti velünk, hogy egy kétbalkezes mamlasz a harctéren, ennek ellenére mindig hihetetlenül sikeresen küzd. Egymaga legyőz egy tankot, egy rakás bombát ereszt ki a frontvonalon, és káprázatos pontossággal lövi ki a bokája köré csavarodott lézerfegyverrel a rá támadó ellenségek egész hadát. Mi mégis csak forgattuk a szemünket, és a "szerencse" javára írtuk a sikerességét. De biztos, hogy ez csupán szerencse? Obi-Wan már korábban figyelmeztetett minket, hogy a Star Wars univerzumában ez a fogalom nem létezik. 

Ez az egyik oka annak, hogy a közönség annyira utálja a karaktert. Jar Jar ledönti a negyedik falat - ráébreszt bennünket arra, hogy csak egy filmet nézünk - hiszen szívünk mélyén tudjuk, hogy senki sem lehet ennyire szerencsés. Az egész karaktert egy béna kliséként értékeljük -  a buta szánalmas figura akaratán kívül ismét megment mindenkit.

Az elmélet megalkotója szerint azonban mindez csak egy szándékolt színjáték Jar Jar karaktere, így az írók és az animátorok részéről is.

Tudjuk, hogy a jediket részben a shaolin papokról formázták, ráadásul ismert egy olyan kung-fu ág is, ami nagyon hasonlít a Jar Jar által felvonultatott esetleges és koordinálatlan harcművészeti stílusra. A Zui Quan lényege, hogy az imitált tévelygéssel a harcos csupán egy részeges csavargónak tűnjön. Valójában azonban a tántorgás és botladozás mögött a test lendületének használata, a félrevezetés és a kiszámíthatatlanság áll, melynek célja az ellenfelek bevonzása és összezavarása.

Hasonlítsuk össze Jar Jar mozdulatait egy Zui Quan oktatóéval:

De nézzük csak meg alaposabban az utolsó gifet! Jól látszik, hogy Jar Jar elugrik egy érkező lézerlövedék elől. Aztán az is feltűnhet, hogy furcsa módon tisztában van azzal, hogy egy droidika került a háta mögé, holott az nincs a látómezejében, és nem is hallhatta a csatazajtól.

Ez mind szép és jó, de attól, hogy Jar Jar titokban egy részeges karatemester, még nem Erőhasználó, nemde? Nos, a gyanúnkat mindenképpen felkeltette... Arra irányítja a figyelmünket, hogy a gyerekes bohóckodásnak álcázott viselkedés egy sokkal komplexebb karaktert rejthet, mint amit mi gondolunk. De még ha figyelmen kívül hagynád Jar Jar mágikus csatamozdulatait, akkor is van egy jelenet, amiben tisztán látszik, hogy az Erőt használja.

A Baljós Árnyakban, amikor Jar Jar és a jedik megrohamozzák a droidokat és kiszabadítják a királynőt, Jar Jar "véletlenül" elfuserálja az erkélyről való leugrást. Néhány képkockával később azonban látszik, hogy az erkély ellenkező oldaláról esik le, ami eléggé valószínűtlen egy Erő-ugrás, vagy Erő-sprint használata nélkül. Nézzük is meg:

(Érdemes azt is megfigyelni, hogy Jar Jar ugyan olyan könnyedén és profin lopakodik, mint a két Jedi lovag.)

A gifen láthatjuk, hogy Jar Jar az erkély jobb szélső részén kapaszkodik meg, de aztán a bal szélső rész környékén fog talajt néhány pillanattal később. Ezt könnyű lenne a filmkészítők hibájának, vagy bakinak értékelni, azonban a droidok is Jar Jar eredeti pozíciója felé tüzelnek, még akkor is, amikor látjuk, hogy máshova érkezik.

Nézzük meg lassítva is:

Látjátok azt a droidot, amelyik éppen lőni készül amögött a droid mögött, amit Qui-Gon éppen lekaszabol? Mire lő ott fennt? És látjátok azt is, ahogy a fejével Jar Jar új pozíciója felé néz a lövés után? Az emögött lévő droid fején pedig látszik, ahogy Jar Jar mozgását követi, és az érkezés után az új pozíciója felé tüzel! Ez azt jelenti, hogy az animátorok nagyon is jól tudták, hogy Jar Jar hol lóg le az erkélyről (Qui-Gon bal válla felett) - és szándékosan le is animálták azt, ahogy a droidok megpróbálják lekövetni a megmagyarázhatatlanul gyors arrébb ugrását.

Itt valószínűleg az történt, hogy Jar Jar szándékosan megosztotta az ellenség figyelmét azzal, hogy megkapaszkodott az erkélybe a leugráskor, és aztán az Erő segítségével egy váratlan helyre rugaszkodott át.

Láttunk már Star Wars filmben hasonló manővert, nemde?

Igen, láttunk, mégpedig jediktől, kétszer is, ha beleszámoljuk Obi-Wan ugrását, amivel meglepte Darth Mault a Baljós Árnyak utolsó lézerkard párbajában.

2. Jar Jar ismeri a Jedi elmetrükköket!

Elegendő jelünk van, hogy joggal gyanakodjunk arra is, Jar Jar ismeri a jedi elmetrükköket.

Legtöbben utáljuk azt, ahogyan Jar Jar a fő történetszálat befolyásolja, ugyanúgy, ahogy a fura mozdulatait is, hiszen teljesen elvesztjük miatta a realitásérzékünket. Két tapasztalt jedi soha nem vinne el olyan valakit a küldetésére, aki ennyire ostoba. Egy ilyen hülye karakter soha nem lehetne tábornok! Az pedig egészen biztos, hogy szenátori magasságokig semmiképpen sem juthat el valaki hasonló kvalitásokkal. Hogyan lehet, hogy egy olyan lény, mint Jar Jar meggyőzheti az egész galaxist arról, hogy dobják félre a demokráciát? Nevetséges!

Ezek a fejlemények a politikai megfelelői Jar Jar harctéri "szerencséjének". Gondatlan, látszólag komikus botladozások, melyek elképesztően eredményesek lesznek. De mi van akkor, ha nem is olyan véletlenszerűen történtek az események, hanem Jar Jar hihetetlen felemelkedése és befolyásszerzése mögött a mindenre kiterjedő, de óvatos Erőhasználat áll?

A jedik és (feltehetőleg a sith-ek is) jól látható jeleket mutatnak akkor, amikor elmetrükköket használnak annak érdekében, hogy gondolatokat ültessenek el valaki fejében, vagy befolyásolják a célszemély viselkedését. Minden ilyen esetben gesztikulálnak, nem éppen finoman intenek a célpont felé.

Nézzük csak meg Jar Jar politikai karrierjének kiemelkedően fontos pillanatait:

Jar Jart előléptetik tábornokká:

Jar Jart előléptetik szenátorrá:

Jar Jar elmetrükköt használva meggyőzi az egész szenátust, ezzel kivívva a demokrácia halálát:

Ha újranézitek az előzménytrilógiát annak a tudatában, hogy Jar Jar egy manipulatív, sötét karakter, akkor észre fogjátok venni, hogy mennyire alattomosan, hatékonyan és finom eszközökkel téveszti meg a környezetét, valamint mennyire tudatában van a mindent átfogó eseményszálnak.

Példák: Jar Jar ráveszi a jediket, hogy a bolygó magján keresztül utazzanak a célpontjukhoz, így azoknak mindenképpen szüksége lesz rá. Jar Jar óvatosan jelenetet okoz, így belefutnak Anakinba. Jar Jar konzisztensen kigúnyolja Qui-Gont a háta mögött (így Anakin már korán megtanulja a tiszteletlenséget a jedik irányában). Jar Jar azt mondja egy 8 évesnek, hogy a királynő "eléggé jó csaj" (eredeti nyelven: pretty hot), ezzel felkelti a gyermek rajongását a nő iránt, amit később ki is használnak.

3. Jar Jar és Palpatine együtt konspiráltak

Ha az eddig elmondottaknak csak egy kis esélyt is adsz, és elfogadod annak a lehetőségét, hogy Jar Jar nem csak egy idióta, akkor szinte egyenesen következik, hogy Jar Jar Binks és Palpatine közösen esküdtek össze.

Ha Jar Jar szándékosan téveszti meg színjátékával az embereket, akkor nem egy bolond. Ha nem egy bolond, akkor a tettei, amik a II. részben előremozdítják Palpatine törekvéseit nem egy idióta tudattalan cselekedetei, hanem egy megfontolt és tudatos partneré!

Ezen a ponton jegyezzük meg, hogy Palpatine és Jar Jar ugyanarról a bolygóról származnak, ami a Star Wars univerzumának nagyságát ismerve olyan, mintha telekszomszédokként nőttek volna fel. Elképzelhető, hogy évekkel a Baljós Árnyak előtt ismerték már egymást, esetleg együtt is trenírozták magukat, vagy az egyik mestere volt a másiknak. A Naboo pedig egy eléggé fura bolygó, emlékeztek azokra a különös háromszemű ősi szobrokra? Egy szó mint száz, a Naboo egy olyan bolygónak tűnik, ahol egy kitaszított gungan könnyedén sith-ekbe futhat.

De mindez csak spekuláció, egyelőre maradjunk annál, amit biztosan tudunk. Tudjuk, hogy miután Palpatine-t kinevezték kancellárnak - évekkel azután, hogy Jar Jar a "becsapásának" következtében segített megválasztani őt - Palpatine még mindig Jar Jar társaságában ténykedik A Sith-ek bosszújában.

Miért? Nem kéne, hogy Jar Jar a nyilvános megaláztatás állandó forrása legyen? Ez ugyanaz a karakter, aki nem képes két lépést megtenni anélkül, hogy trágyába lépne, vagy idióta módjára visítozna, nemde? Milyen haszna van még? Miért a jobb keze még mindig a galaxis leghatalmasabb személyének? Esetleg lehet az is, hogy Jar Jar a leghatalmasabb figura az egész Galaxisban?

4. Akkor miért nem Jar Jar lett a főgonosz?

Rendben. Talán. Nevetséges összeesküvés-elmélet, de miért alkotott volna meg George Lucas egy fondorlatos gungan karaktert, ilyen kidolgozott konspirációs múlttal, hogy aztán soha ne fedje fel a valódi természetét?

George Lucas ezt mondta Yodáról egy dokumentumfilmben:

"Yoda egy mitológiai történetmesélési tradíció, a tündérmesék eredménye.  A hős talál egy apró, jelentéktelennek tűnő teremtményt az út szélén, ami egyáltalán nem fontos, de erről a karakterről később kiderül, hogy hatalmas varázsló, vagy valami hasonló mester."

Azt már mindannyian tudjuk, hogy Lucas az előzménytrilógiát úgy szerette volna elkészíteni, hogy az "rímeljen", tükrözze az eredeti trilógiát a narratív témáival. Szóval kellett volna hogy legyen az előzménytrilógiában is egy olyan karakter, amire a hős az út szélén lel, de aztán kiderül róla, hogy egy jelentős tényező a történetben. Van egy ilyen karakterünk, akire pontosan illene a leírás, ő Jar Jar, de mint tudjuk, soha nem bontakozik ki semminek a mesterévé.

Az elmélet megalkotója szerint a következő történhetett: Jar Jart eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy ő legyen az előzménytrilógiában Yoda sötét megfelelője. Ahogy Yodának megtörténik a nagy "lelepleződése", tehát megtanuljuk, hogy a totyogó, bolondos személyiség csak egy maszk, Jar Jarnak is szánhattak egy ilyen nagy kitárulkozást a II. vagy a III. részben, amikor megtanulhatjuk, hogy nem egy naív bábúval, hanem egy igazi bábmester sith-tel van dolgunk, aki egy ligában játszik Palpatine-nal.

George Lucas azonban megfutamodott. A rajongók annyira felháborodtak Jar Jaron, hogy a trilógiának ez az aspektusa inkább hanyagolásra került. Túlságosan kockázatos lett volna ezt megjátszani, és tönkre is tehette volna az egész Star Wars örökséget, ha kiderül, hogy ő volt a legvégső rosszfiú az egész történet során. Inkább úgy tettek, mintha egy rosszul sikerült komikus figura lett volna.

Ezért van az is, hogy Dooku egy lapos, egykaptafára készült karakter volt, jóformán háttértörténet nélkül. Siettükben írták meg azért, hogy a történetben létrejött lyukakat befoltozzák vele, amikor rájöttek, hogy a gonosz Jar Jar nem kerülhet bele a történetbe. Yodának a szó szerinti sötét nemezisével és mitológiai megfelelőjével kellett volna párbajoznia a Klónok Támadása végén. Nem az unalmas Dooku gróffal, hanem a sith mester Jar Jar Binks-szel. És Binks-nek kellett volna megszöknie, hogy ne csak ezt a párbajt, hanem az egész trilógiát túlélje, így pedig árnyékot vessen az eredeti trilógiára is. Újra kellene néznetek az  eredeti trilógiát úgy, hogy arra gondoltok: nem is az uralkodó volt a főgonosz, hiszen Jar Jar végig ott figyel valahol a háttérben. Brilliáns lett volna.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy az új trilógia írói újjá fogják éleszteni ezt az ötletet. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Disney szeretné eltávolítani, leválasztani magát az előzményfilmekről, de ennek közgazdasági és marketing szempontból semmi értelme nem lenne. Sokkal nagyobb az előzmény-érából származó intellektuális tulajdonok tőkét kovácsoló értéke, mint az eredeti trilógiáé, már csak a Klónok Háborúja film és sorozat miatt is. Több milliárd dollárnyi ikonikus játék, kép, karakter, videójáték, vidámpark-elem, stb áll rendelkezésükre, melyeken az egész fiatal generáció felnőtt. A Disney nem fog úgy tenni, mintha a 4 milliárd dollárnyi intellektuális tulajdon felével nem érné meg foglalkozni.

Egyébként pedig Az ébredő Erő kulisszafelvételein tisztán látszik, hogy az előzménytrilógiából is újrahasználnak bizonyos vizuális elemeket.

Ráadásul a trailerben a Maz Katana kastélyánál használt zászlók nagy része a Baljós Árnyakból származik.

A szerző úgy gondolja, hogy értelmes lenne az új film készítőinek egy célként kitűzni, hogy az előzménytrilógiát újraértelmezzék, és újból elfogadhatónak állítsák be a rajongók szemében azzal, hogy utólag  feljavítják amennyire csak lehetséges. De hogyan lehet ezt megtenni?

Jar Jar Binks vitán felül a szimbólumává vált mindennek, ami rossz volt az előzménytrilógiában. Túl bolondos volt, teljesen hihetetlen, látszólag érdektelen karakter. Ha valahogy képesek lennének átváltoztatni Jar Jart idiótából egy elképesztő gonosszá, akkor hirtelen az egész előzménytrilógia új megvilágításba kerülhetne, mert a filmtörténet legnagyszerűbb fordulatának lenne az előzménye:

Jar Jar Binks igazából Snoke legfőbb vezér, akit Andy Serkis formál majd meg az Ébredő Erőben!

--

tumblr_nft1bsuv721u4g33go1_400.gif

Ha eljutottál eddig, akkor ez a két dolog biztosan igaz rád:

  • Eldobtad az agyad.
  • Megírod kommentben, hogy mit gondolsz az elméletről!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr858045206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2015.11.03. 17:17:06

Ez nem új elmélet, egy ismerősöm már évekkel ezelőtt előállt vele, és én is látok benne nem csekély fantáziát. :)

paráznabillegető 2015.11.03. 19:27:35

jar jar = hitler.
a rohamosztagos meg wehrmacht, ahogy a tie fighter luftwaffe.
na.

chrisred 2015.11.03. 20:30:19

Túl logikus ahhoz, hogy igaz legyen. :)

Pista Bácsi 2015.11.03. 20:32:05

Aranyos eszmefuttatás :-)

kutyanyolc 2015.11.03. 20:37:54

így kell lennie!! :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.03. 21:26:05

Amikor a filmek a moziban mentek, akkor többek közt ez az elmélet is terjedt, hogy legyen ideológiai alapja a "nyírjuk ki Jar Jar Binks-et" mozgalomnak... Mondjuk akkoriban engem is többen lehurrogtak, hogy Palpatine tuti nem Darth Sidious, csak megtévesztés az azonos hang...

Lehet, hogy Jar Jar valójában Jackie Chan tanítványa?

Tisztességes Természettudomány 2015.11.03. 22:26:01

Tudjuk, hogy a Star Wars nevek rejtett tartalommal bírnak:
Darth Vader = Dark Father
Han Solo = Man Solo

Miért ne lehetne Jar Jar is ilyen rejtett tartalom:
Jar = köcsög
Jar Jar = duplán köcsög
Ebben benne van a posztban vázolt csavar is...
:)

BéLóg 2015.11.03. 22:28:37

Jar Jar a legsötétebb Dzsedáj!
Minden szó igaz fentebb.

Flúgatlan 2015.11.03. 22:36:59

Zseniális! :-)

(De persze nem hiszem, hogy Jar Jar lesz a főgonosz!)

Krisz11 2015.11.03. 23:21:41

Jar Jar néhány hülye gyerek meg nagyszülő miatt "kellett", hogy családi mozinak el lehessen adni. Nagyon gáz.

eßemfaßom meg áll 2015.11.03. 23:58:39

Szóval idétlen szánalmas figura akiről kiderül, hogy agymanipuláló szupergeci

khm khm mekkora eredeti ötlet vagy izé

Asimov -> Alapítvány trilógia -> Öszvér

PhoenixSpirit 2015.11.04. 00:23:14

Rendesen meghökkentem azért nemrég az új trailerben, amikor először mutatják Kylo Ren-t (szemből) - tök úgy nézett ki a maszkja száj környéki részi, mintha Jar Jar kacsajellegű pofáját néznénk szemből. :P

Róóbert 2015.11.04. 05:56:15

Hah, ügyes próbálkozás volt ez az elmetrükk, de nem fogsz ki rajtam! :)

karlmann 2015.11.04. 07:27:20

Jól hangzik, de mintha arról lett volna szó, hogy a Sith-ek csak ketten lehetnek!? Egy mester és egy tanítvány? Végig ez alapján ment a széria!

Szakyster 2015.11.04. 07:59:55

@karlmann: lehet, de ki a mester, és ki a tanítvány?

Fellegjáró Marci 2015.11.04. 08:41:54

Nem tudom miért de ez jutott erről eszembe:
Szóval Serano egy béna vénember, sörhasat eresztett, rozsdásak az ízületei. Lehet, viszont te Bugsy bunkó vagy, egy kitömni való barom, és még finoman fogalmaztam. A hülyeséges fél millió dollárunkba került, ki meri ezt elmondani a görögnek?

inebhedj - szerintem 2015.11.04. 09:11:22

@karlmann:

Azért annyira nem ez alapján ment a széria. Lehet, hogy ez a legenda inkább sith trükk, ha belegondolsz, az új első részekben ott munkálkodik Palpatine, Dooku és Darth Maul gyakorlatilag egy időben (bár fogalmam sincs, mennyi ideig tart egy jedi majd sith kitenyésztése a modern technika eszközeivel).
süti beállítások módosítása