MediaShock

Benne van az új Star Wars-ban, de ki is az az Oscar Isaac?

2015. december 17. - Miss Bridzsi

vanity-fair-star-wars-03_masolata.jpg

Táncol, énekel, Golden Globe-jelölést gyűjt magának, hamarosan pedig egy X-szárnyúba is bepattan. Oscar Isaac kollégái szerint korosztálya egyik legnagyobb tehetsége, mégis a tömegek csak 2013 óta ízlelgetik nagyobb elánnal a nevét. A Star Wars azonban hamarosan mindent megváltoztat. A jedi-őrület csúcspontján, és a Tovább után jöjjön egy friss portré Mr. Isaacról.

Mielőtt felugranánk (már rég rajta vagyunk) a Star Wars-vonatra és elmélyednénk Isaac idáig vezető útjában, a forgatás és karaktere spoiler-mentes részleteiben, először nézzük meg komolyabban, hogy kivel is van dolgunk. Ki is ez a latin-amerikai srác, aki – több mint valószínűleg – megannyi geek-hölgy szívét rabolja majd el napokon belül.

tumblr_nwljgrv9ob1sqf0kmo3_500.png

A most 36 éves színész, noha Miamiban nőtt fel, amikor még édesanyja a szíve alatt hordta, Guatemalában éltek a szüleivel. Azonban egy földrengés és a természet közbe szólt, és emiatt kubai édesapja inkább Amerikába költöztette az egész családot. Fiatalkora a gyökerek őrzésével és az új világban szerzett tapasztalatok összeegyeztetésével telt. Ó, és persze a zene imádatával.

12 éves korától kezdve nem volt megállás. Megannyi zenekarban megfordult, főleg a ska és a punk műfajain belül. Akadt nem egy koncert az életében, azonban a szex, drog, rock’n’roll imázst mindig elkerülte – ő volt az az egy srác, aki nem olyan, mint a többi. Persze, a nyilvános fellépéseket a mai napig utálja. A tömeg, a közönség és az emberi reakciók egy-egy dal előadása után a frászt hozzák rá: „…mintha egy idegennel szeretkeznék…”. Furcsán megalázottnak érzi magát minden egyes végső akkord elpengetése után - a zenélést azóta se hagyta abba, The NightLab néven egy duóban is zenél a mai napig.

Gondolhatnánk, hogy egy ennyire zárkózottnak tűnő fiú nem épp a színészetet választja szakmájának, mégis így történt, és Isaac jelentkezett a híres művészképzőre, a Juilliardra. És lévén a világ borzasztóan kicsi, itt nem mással tanult együtt, mint egyik korábbi portré-alanyunkkal, Jessica Chastainnel. Kettejük nagy találkozására persze egyikük sem emlékszik, mégis jóbarátok lettek (a színésznő akkoriban Isaac legjobb barátjával járt, így ismerkedtek meg).

tumblr_nl83aghsmv1qi52yvo3_500.gif

tumblr_no6aoj6a6w1r5ixiao1_540.gif

Kettejük kapcsolata olyannyira szoros lett, hogy évekkel később, amikor Chastain már biztosan megkapta A Most Violent Year női főszerepét, három oldalas e-mailt írt a rendezőnek – J. C. Chandornak – Isaacről, hogy miért is kell őt választania a másik főszerepre. Tette mindezt úgy, hogy irtózik az ajánlgatástól.

„Oscar az a karakterszínész, aki tényleg mindent képes eljátszani, bármilyen műfajra, akcentusra képes, több van benne, mint amire bárki is gondolna. Ezért várom annyira izgatottan az X-Ment és a Star Warst. Akárhányszor látom egy filmben, sosem tudom, hogy akkor éppen kivel találkozom majd a vásznon.”

Sőt, Chastain azóta nagy barátját bemutatta mentorának, Al Pacinónak is, aki Isaac egyik kedvenc színésze – állítása szerint többször látta a Kánikulai délután című filmjét, mint a saját tükörképét.

nevtelen.png

A Juilliardot követően azonnal belevetette magát a filmes világba, többnyire kisebb szerepekkel találták meg, azonban így is rengeteg tapasztalatot gyűjtött, és meglepődnénk, hogy milyen filmekben siklott tova rajta a tekintetünk. Játszott többek között a Russel Crowe-féle Robin Hoodban, a Drive-ban, az Álomháborúban (ennek a soundtrackjén énekelt is egy dalt), vagy éppen Madonna W.E.-jében. Sőt, 2011-ben egy filmben szerepelt Chris Prattel és Channing Tatummal: az Újra együtt egyik dalát ő maga írta a filmhez, amit elő is adott a vásznon, és azóta számtalan fellépésen is (érdemes belehallgatni).

Az áttörést a 2013-as Llewyn Davis világa hozta el számára. A Coen testvérek filmjéért – amely egy a 60-as évek folk világában tévelygő énekes egy hetét meséli el – Golden Globe-ra is jelölték. Mindent megtett a szerepért: előfordult, hogy egymásután 100-szor is elénekelt egy dalt a felvétel kedvéért. Sőt, egy alkalommal picit többet is ivott a kelleténél, aminek az lett a vége, hogy a forgatás végére nem tudott magáról. Persze szó sincs róla, hogy iszákos lenne, egyszerűen nem bírja az alkoholt – életében először 25 évesen piált be. A film külön érdekessége, hogy a zenei részlegen partnernője, Carrey Mulligan férje, Marcus Mumford segédkezett nekik.

oscar-isaac-02.jpg

 És ne feledkezzünk meg az Ex-Machináról sem, amellyel picit már tapintgatta a sci-fi világát, azonban egy teljesen más oldalról közelítve. Alex Garland filmjében egy kiismerhetetlen zsenit alakít, aki némi túlzással, mégis fontos mondatokat kapott a rendezőtől: „Az általunk feltalált technológia áldozataivá váltunk, miért lenne ez más, mint a filmben szereplő mesterséges intelligencia?” – tette fel a kérdést egy interjú során. És milyen igaza van…

A velős gondolatok mellett persze kijutott neki 2015 egyik legmeghökkentőbb, és legzseniálisabb jelenete is:

És akkor jöjjön, aminek jönnie kell: STAR WARS!

Az SW-univerzum már önmagában, a maga megszámlálhatatlan rajongójával és hihetetlen világával mindenkit elindíthat a sztárság igazi útján – már ha él a lehetőséggel. Mégis, felmerül a kérdés, hogy vajon Isaacnek hogyan sikerült elhappolnia egy ilyen szerepet?

Annyi biztos, hogy nem sokat stresszelt a dolgon. Külön felhívták, hogy J.J. Abrams szeretne vele találkozni – persze senki se mondta, hogy miért, de egyértelmű volt, hogy Az ébredő Erő miatt. Párizsban ültek össze, egy kávézóban. A rendező ott helyben vázolta a sztorit – megmutatta a telefonján Isaacnek –, és a lehetséges karakterét. Később, amikor szöveget kellett olvasnia Daisy Ridley-vel és John Boyegával, a próba után egy órával már hívták is, hogy övé a szerep.

Jött, látott és győzött. Ennyi.

tumblr_nybvbidca51qh8wr8o2_r1_1280.jpg

Persze, egy ilyen volumenű film esetében a titoktartás létkérdés. A hivatalos közlemények kiadásáig minden színésznek, stábtagnak és résztvevőnek lakat van a száján. Vagyis kellene, hogy legyen. Isaac azonban 5 perccel azután, hogy megtudta a hírt – és körbetáncolta a hotelszobáját – már az egész családjának elújságolta a dolgot.

A nagybátyja, aki mindent gyűjt, ami Star Wars, konkrétan majdnem elájult örömében, amikor megtudta. A boldogság nem állt meg ezen a ponton, hiszen a forgatás alatt Oscar elvitte imádott nagybátyját a helyszínre is, ahol J.J. jófejségből felajánlotta, hogy ha szeretne, akkor statisztaként szerepelhet a filmben. Még szép, hogy vállalta.

A színész a családján kívül senki másnak nem kotyogott ki semmit. Gondolhatnánk, hogy ez a világ idegesítőbb dolga: minden kérdésre sejtelmesen válaszolni, vagy pont hogy eltérni a tárgytól. Isaac mégis élvezi: „Olyan mintha vettem volna egy karácsonyi ajándékot, amit még rejtegetnem kell. Élvezem.”

tumblr_nwtvysxuqk1qa1s2no2_r1_500.gif

tumblr_nwtvysxuqk1qa1s2no3_r1_500.gif

A karaktere neve még a spoiler-határokon kívül esik, így nyugodt szívvel mesélt Poe Dameron eredetéről. A név ugyanis eléggé közelről érkezett, Abrams asszisztensének vezetékneve Dameron.

És akkor a végére néhány SW-fun fact vele kapcsolatban:

R2-D2 és C-3PO közül az utóbbi a kedvence, Han és Luke közül tutira Han a nyerő, Leia és Rey között azonban már kolléganőjére, Ridley-re szavazott.

Legközelebb természetesen a Csillagok háborúja új részében találkozhatunk vele, azonban egy másik franchise is megszerezte magának, az X-Men: Apokalipszisben ő lesz az ügyeletes főgonosz. Várjuk szeretettel, bármilyen szerepben is érkezzen hozzánk!

És akkor még egyszer (ráz a hideg..):

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr288178466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása