MediaShock

Ahová mi megyünk ott nincs szükség Eric Stoltz-okra

Vissza a jövőbe - Az eredeti Marty McFly kálváriája

2015. szeptember 17. - MastigiasHU

01_jav.jpg

Úgy tűnik egyre több részlet lát napvilágot a régi klasszikusokról: pár napja a Ponyvaregény eredetileg tervezett szereposztása sokkolt minket, amit meg is gifesítettünk, most pedig hasonló témában jelentkezünk. Az, hogy eredetileg Eric Stoltz alakította Marty McFly-t, nyílt titoknak számít a rajongók körében, de a részletekkel talán nem mindenki van tisztában. Ráadásul az első rész idén ünnepli 30. évfordulóját, szóval még épp időben írunk a témáról, részletek a tovább után!

eric-stoltz-back-to-the-future-5-530x435.jpg

Eric Stoltz 1961. szeptember 30-án született Kaliforniában. Egyik leghíresebb alakítása a ’85-ös Maszk (nem, nem az a Maszk, ez egy másik) volt, amiben Cherrel karöltve drámázott, azóta pedig rengeteg filmben felbukkant már (pl. Ponyvaregény), sőt még a Caprica c. Battlestar Galactica spin-offban is szerepelt. Nos, a Vissza a jövőbe forgatását Michael J. Fox előtt vele kezdték meg.

03.jpg

Alapból ugyan Fox volt kiszemelve Marty-nak, de őt nem tudták megnyerni a forgatásra, mivel épp máson dolgozott. Így aztán Eric Stoltz-nál landolt a szerep, akivel neki is álltak a munkálatoknak, azonban pár hét után kiderült, hogy nem ő lesz a tökéletes Marty McFly. Stoltz ugyanis nem tudta azt az energiát vinni a filmbe, amit a rendező Robert Zemeckis elvárt tőle.

05.jpg

Stoltz egy remek drámaszínész volt, de ehhez a filmhez nem drámaszínészre, hanem komikusra volt szükség. Lea Thompson (Lorraine) szavaival: “Olyan időket éltünk, amikor épp csak kezdtünk kijönni a ’70-es évekből. Minden fiatal színész olyan akart lenni mint De Niro és Pacino, ami sok szempontból remek… De ez a film nem volt megfelelő ehhez. Eric-nek erős kisugárzása volt. Drámát látott a dolgokban. Nem volt komikus alkat, és nekik komikus kellett.”

04.jpg

Miután a rendező Zemeckis megkapta az engedélyt a stúdiótól Stoltz lecserélésére, a munka tovább folytatódott, mintha mi sem történt volna, mivel Fox nem ért rá a Családi kötelékek c. sorozat miatt. Aztán Zemeckis egy idő után elmondta a dolgot Stoltz-nak, majd a színészeknek, végül az egész stábnak. Stoltz és Zemeckis párbeszéde talán örökre titok marad, de Zemeckis elismerte, hogy Stoltz (érthető módon) nehezen fogadta a hírt.

02.jpg

Pedig próbálkozott ő: a forgatáson pl. végig Marty-nak hívatta magát, hogy jobban beleélje magát a szerepbe. Amikor Christopher Lloydnak (Doki) elmondták, hogy Eric-et kirúgták, viccből úgy tett, mintha nem is tudná ki az, hiszen a srác igazi neve Marty, nem igaz? Aztán akadt olyan színész is, aki örült Stoltz menesztésének, pl. a Biffet játszó Thomas F. Wilson. Történt ugyanis, hogy abban a jelenetben, ahol Marty megüti Biffet, Stoltz ténylegesen megütötte Wilsont. Nem egyszer, nem kétszer, hanem annyiszor, ahányszor felvették a jelenetet…

back-to-the-future-stoltz-1.jpg

Lea Thompson egyébként örült is, meg nem is a dolognak: állítása szerint jó barátja volt Stoltznak, viszont akkoriban Dennis Quaiddel járt, aki egy másik országban forgatott. Thompsonnak azt mondták, ne hagyja el a forgatás helyszínéül szolgáló várost, de ő “kiszökött” Münchenbe, ezért minden alkalommal, amikor lehallgatta az üzenetrögzítőjét, a szívbaj kerülgette, hogy rájöttek a turpisságra, és biztos kirúgták. Aztán megnyugodott, hogy nem őt...

A stábból többen is akadtak, akik sejthették, mi lesz Stoltz sorsa: az operatőrrel az utolsó héten pl. már nem csináltattak közeli felvételt Stoltz-ról egy párbeszédnél, vagy szóltak a díszlettervezőnek, hogy ne bontsa le az ’55-ös díszletet, mert még szükség lesz rá. Az egész stábos bejelentés pedig nem sokaknál csapta ki a biztosítékot:

“Van egy bejelentésünk. Valószínűleg sokkoló lesz - egy jó hír, és egy rossz hír. Először mondom a rosszat. A film nagy részét újraforgatjuk, mivel változtattunk a szereposztáson, és új Marty-nk van: Michael J. Fox.”

Erre valaki a stábból bekiabált: “Ez nem is olyan rossz hír!”

“Oké, akkor ez lényegében jó hír. A másik pedig az, hogy tovább folytatjuk. Szóval van egy jó meg egy jó hírem.”

Ez tehát Eric Stoltz kalandja a Vissza a jövőbe kapcsán, dióhéjban. Mit szóltok hozzá?

Források: Vulture.com, Yahoo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr667795032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.09.18. 00:08:53

www.youtube.com/watch?v=8SIZcDWKyw0

A Trekkie-k jobban jártak Kate Mulgrew-val... :)

M3n10 (törölt) · http://automento-24.hu/ 2015.09.18. 01:04:15

Egyszerűen nem tom mással elképzelni ezt a filmet, csak Michael J. Foxal... talán azért mert kultfilm lett belőle.

zsírvezér 2015.09.18. 04:10:04

Lám lám ha ló nincs nem mindig jó a szamár. Stolznak megmarad a Ponyvaregény házikabátos drogdilere, az se rossz. :)

Ormi 2015.09.18. 06:40:16

Tom Selleck lett volna Indiana Jones, de nem ért rá.
Meryl Streep nem vállalta az Alien-ben Ripley szerepét, mert gagyinak tartotta (a sci-fit).
A Keresztapának pedig egész extrém eredeti szereposztása volt, mielőtt a klasszikus felállás megszületett.
Csak hirtelen ezek jutnak fejembe...
Jókor lenni jó helyen?...

2015.09.18. 06:49:41

Dennis Quaid akkoriban valószínűleg az Enemy Mine-t (Kedves ellenségem) forgathatta a Münchenhez közel lévő Bavaria Studiosban. Azért kellett Lea Thompsonnak "kiszöknie".

Jó volt a csere, szerintem nem sok rendező lépné ezt meg, főleg, hogy a producerek diktálnak igazából. Ha ők ragaszkodnak egy névhez, akkor azzal kell megcsinálni a filmet, mégha később emiatt oltári bukta is lesz.

mel gibson 2015.09.18. 08:08:02

Max a 20 alattiak nem ismerik ezt a sztorit.
Meg a komcsik. : )))

djukel 2015.09.18. 08:09:00

A képek alapján úgy tűnik, mintha már az egész filmet leforgatták volna Stolz-cal

Void Bunkoid 2015.09.18. 08:51:59

@djukel: igen, valóban a legnagyobb része már kész volt, egyszer viccből össze kellene kukázni a felvett jeleneteket és kiadni úgy is :)

Cormorant 2015.09.18. 08:58:16

@mel gibson:
Még szerencse, hogy a nevedhez hasonló rasszista zsidógyűlölő agresszív alakok ismerik.

onga lajos 2015.09.18. 08:58:58

Mindig nevetek ezeken a siránkozásokon, hogy jaj de szar lett volna.
Miért? Nem nézted volna végig? Lófüttyöt Nem is tudtál volna róla. Ha nincs váltás akkor most azon szörnyülködne a sok okos, hogy ha Fox ráér, milyen szar lett volna.

Említette valaki Indiános Jónást. Keressétek meg azt a mozit, ahol Tom családapát játszik, és leamortizálódik a végére az Alzheimeres fater miatt. Ha azok után valaki azt mondja, hogy nem lett volna jó Indiános Jónásnak, akkor az ne járjon moziba.

A filmipar a lehúzásodra van kitalálva. Fizetsz, megnézed, popcorn-t zabálsz közben és kólát iszol. Ez erről szól. Csapó 83, oszt ha az sem tetszett a rendezőnek, akkor csapó 84, csapó 132... Addig veszik fel, amíg jó nem lesz. Ezek nem színészek, csak szövegmondó és szerepjátszó kisiparosok. Kevés jut el közülük a deszkákra. A színész kiáll a színpadra, és lenyomja a 2 órát hiba nélkül. Ha a másik szereposztással látod, akkor vannak különbségek, de a darab attól még ugyanaz marad és tetszik.

Ettől függetlenül némi igazság van ebben, de nem amerikai szinten, ott a profizmus dominál, mint írtam, csapó 834 oszt jónapot. Érdemes rákeresni a jutyúkon a német és egyéb rendezésű Vámpírok bálja darabokra, ott viszont tényleg bejön az, ha nem Egyházi Gézával látod akkor valami iszonyat az összes, de ott a többi szereplő is egy kalap kaki.

onga lajos 2015.09.18. 09:01:19

@djukel:

Csaxólok, nem a vetítés időrendjében forgatnak. A felépült helyszíneken leforgatják pár nap alatt azt is ami a mozi kezdetére kerül, és azt is ami a mozi végén van. A közepét meg veszik 3 hónappal később, mert akkor ér rá valamelyik színész.

onga lajos 2015.09.18. 09:02:44

@Dartois83:

Az Enemy mine egy részét Fóton (is) vették fel.

Dacia Dubstep 2015.09.18. 09:05:48

jó poszt volt. meg is nézem az első részt újra. a 2-3 sajnos annyira nem adta ki

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2015.09.18. 09:07:48

a közelmúltból itthonról is van ilyen sztori, bár sokkal tragikusabb: Mundruczó a Deltát Bertók Lajossal kezdte forgatni, aki tragikusan meghalt a forgatás közben, így "ugrott be" Lajkó Félix, aki szerintem nagyon jól hozza a filmet

a hazai filmfinanszírozási körülmények közt még nagyobb bátorság, hogy a szinte kész filmet teljesen újraforgatták az elejétől...

konrada 2015.09.18. 09:51:09

@onga lajos:
Érdekes kérdés ez. Hiszen lett sok kultfilm meghatározó szerepekkel, és mégtöbb olyan film, amelyek - bár minőségben, grandiozitásban azokhoz hasonló volt -meg nem lettek azok.

A kultfilmeket viszont inkább a szereplőkhöz kötjük, mint a rendezőikhez, ha képek idéződnek fel.

...s így, látva a sok jobbra érdemes filmet, nehéz utólag eldönteni, hogy a szerepet alakító zsenialitása, vagy a színészvezetés volt olyan jó, ami bárkiből sztárt csinált volna az adott szerepben.

...de van egy olyan érzésem, hogy a kultfilmet jegyző rendezőzseniket az határozza meg, hogy ki tudja választani a szerepre a megfelelőt és tud rájuk várni, mer változtatni értük.
...és így mégis csak a színész számít igazán... (S ez bizonyítja, hogy sok filmet forgatnak újra, sokszor igen jó rendezők, de ha nincs eltalálva a szereplő, akkor visszhangtalan marad a feldolgozás...

Kicknick 2015.09.18. 09:55:18

Ebből a néhány jelenetből csak az látszik hogy ég és föld a két szinész...ezzel a csávóval eléggé xarul néz ki a történet.

atomplanet 2015.09.18. 09:59:02

Én azt hallottam, hogy a A Birodalom visszavág-ban Yoda szerepét eredetileg Bruce Willis játszotta volna, vagy Eddie Murphy, de sajnos (szerencsére) egyik sem ért rá.

ladislaus 2015.09.18. 10:09:27

@djukel: gondolom azért tűnik így, mert a jeleneteket nem a történetnek megfelelő időrendben veszik fel egy film esetén...

ladislaus 2015.09.18. 10:10:17

@Cormorant: nah egy fröcsögő ballibsi. még nem kihalóban lévő állatfaj - sajnos.

szófogadatlan prókátor 2015.09.18. 10:17:40

@atomplanet: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

dedalon74 2015.09.18. 10:21:28

Azért említsük meg, hogy Rudolf Péter szinkronja is rengeteget adott hozzá a filmhez.

Bobby Newmark 2015.09.18. 10:54:35

@M3n10: Az a szó nem azt jelenti, amire te gondolsz. A Vissza a Jövőbe mindig is mainstream volt.
Kultfilm az, ami eredetileg nagyot bukott a kasszáknál, az átlag moziba járó tömegeknek nem tetszett, aztán idővel megtalálta a közönségét. Na ez a film pont nem olyan.
'Klasszikus' a szó, amit kerestél.

Bobby Newmark 2015.09.18. 10:56:46

@onga lajos: Nem gondoltam, hogy létezik olyan, hogy 'színháznáci'. Kösz, hogy tágítottad a látóköröm.

Bobby Newmark 2015.09.18. 10:59:34

@dedalon74: A film világszinten (értsd balkánon, narrátoros alámondásos verzióban IS) nagyon sikeres, úgyhogy összességében valójában nem sokat...

eßemfaßom meg áll 2015.09.18. 12:01:34

@dedalon74: "Rudolf Péter szinkronja is rengeteget adott hozzá a filmhez. "

Nyilván amiatt lett világsiker és kultfilm. Egyébként semmit nem adott hozzá azon kívül, hogy felirat nélkül is érti az ecceri magyar.

eßemfaßom meg áll 2015.09.18. 12:09:31

@Bobby Newmark: A kultfilm az aminél komplett kultusz alakult ki, függetlenül attól, hogy megjelenésekor sikeres volt vagy nem. Mondok példát. Titanic. Megagigasiker, oszkáreső de jutott-e eszébe bárkinek is megemlékezni róla valamelyik évforulóján, része lett a mindennapoknak, eszébe, jut-e eszébe bárkinek posztot írni róla, hogy a föszereplő milyen előzményekkel került be?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.09.18. 12:12:30

Egyéb elfoglaltságaim miatt én se vállaltam be a Gálvölgyi Show-t, úgyhogy végül Gálvölgyi János kapta a címszerepet... :)
Én ezt csináltam helyette:
www.youtube.com/watch?v=ri26qp3mb74
:)

Messzi Vetek 2015.09.18. 13:39:25

@dedalon74: úgy érted, a Kulka Jánosé.

Sötétmancs 2015.10.06. 10:37:44

@eßemfaßom meg áll: Nekem mindjárt eszembe jutott, hogy Biff egyik haverja volt a főgonosz.
süti beállítások módosítása