MediaShock

Mentőexpedíció kritika - A Marson szarból is lehet várat építeni

2015. október 01. - MastigiasHU

yomofo.jpg

Jó-jó, nem várat, hanem krumplit, és nem építeni, hanem termeszteni, de a szar akkor is szar. Szerencsére a film nem az.

A könyv mindig jobb, mint a film.” - hallom magam előtt az ősi bölcsességet, amit annyival egészítenék ki, hogy ez csak abban az esetben törvényszerű, ha a könyvből készül a film, és nem fordítva. Egy könyvben részletesebben megismerhetjük a környezetet, a szereplőket, motivációikat, de ami a legjobb az egészben: a saját fantáziánkra vagyunk bízva. Így persze még izgalmasabb látni, hogy más, jelen esetben Ridley Scott hogyan képzelte el mindazt a vásznon, amit mi a fejünkben. A marsi című regényből készült Mentőexpedíció a kritikusok szerint remekül sikerült, nekünk korrekt iparosmunkának tűnt. Hogy kinek van igaza, azt az utókor dönti el, mindenesetre a tovább után spoilerek nélkül folytatom.

04.jpg

Történetünk 2009-ben kezdődik, amikor is egy Andy Weir nevű fickó házalni kezd The Martian (A marsi) című írásával a különböző könyvkiadóknál, de senki sem kér belőle. Andy-t nem rázza meg a dolog, fejezetenként publikálni kezdi művét weboldalán, amire rövid idő alatt rengetegen lesznek kíváncsiak. Erre persze már a könyvkiadók is ugranak, az egyik szerencsés megveszi Andy regényét, a nagy sikerre való tekintettel pedig így tett Ridley Scott is, aki a megfilmesítésen kezdett dolgozni Matt Damonnal karöltve.

01.jpg

A történet egy űrhajósról szól, akit társai tévedésből otthagynak a Marson egy küldetés közben. Az űrhajósnak a rendelkezésére álló eszközökből kell megteremtenie magának egy olyan környezetet, amiben élve ki tud bekkelni pár évet a következő Mars-küldetésig, ami az egyetlen túlélési lehetőség számára. Hősünket nem akármilyen fából faragták, így McGyver-módjára tud a semmiből valamit gyártani, ja és botanikus is, így képes krumplit termeszteni a Marson, ehhez „csak” vízre, melegre, és hát… kakira van szüksége. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor a technika kezd becsődölni, emberünknek pedig döntenie kell, hogy akkor most hirtelen halál, vagy a további küzdelem.

07.jpg

A sztoriba persze bekapcsolódik a Föld, pontosabban a NASA, valamint a hazafelé tartó űrhajós bajtársak is, úgyhogy a viszonylag eseménytelen első fél óra után kezdenek beindulni a történések. Fel a kezekkel, kinek tetszett innen a Számkivetett? Ugye, hogy jó volt? Na itt annyi a bibi, hogy Matt Damon nem egy Tom Hanks. Sőt, ez még csak nem is lenne akkora baj, de a forgatókönyv pont arra a kérdésre nem világít rá, amiből a legtöbbet lehetne kihozni: egy ember egyedül egy bolygón. Mit él át? Mik a gondolatai? Hogy nem kattan be? Vagy bekattan? Ehelyett a majdnem mindig vidám, és poénkodó asztronautát látjuk, akinek mindenre van egy frappáns félsorosa. Félreértés ne essék: a regény sem vájkál mélyen a szereplők pszichéjében, de ott a tudományos alaposság és a hétköznapi, jól érthető stílus viszi el a hátán a sztorit. Ez viszont egy filmben nem feltétlenül működik… Aki egy zseniális alkotást akar látni hasonló témában (egy ember egyedül egy égitesten), az nézze meg a Hold c. alkotást (trailerektől viszont óvakodjatok, mert elspoilerezik a csavart).

09.jpg

Persze van, ami jól működik a filmben: a környezet, a látvány, a finom humor, ami a regényt is átitatta, és Matt Damon sem olyan rossz, csak hát nem tud maradandót nyújtani. A mellékszereplők közül pedig Jessica Chastain és Chiwetel Ejiofor vehető komolyan, a többiek valahogy végig súlytalanok maradnak. A film egy részét hazánkban forgatták, ami számunkra sokat hozzáadhat az élményhez, jót mosolyogtunk például azon a jeleneten, amikor a MÜPA egy kínai űrkutató központként funkcionált, a háttérben meg szépen elrobogott a HÉV... Szürreális volt, na.

06.jpg

Egy szó, mint száz, a Mentőexpedíció, vagy ahogy a könyvesek ismerik: A marsi nem rossz film, sőt néhol kifejezetten szórakoztató, viszont nem válik filmtörténeti jelentőségű művé. Az IMDB-n jelenleg 8,5-ön áll, ezt túlzásnak érzem, de jó 7 pontot megérdemel.

Cím: Mentőexpedíció (The Martian)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015, 12+

Bemutató dátuma: 2015. október 1.

Rendezte: Ridley Scott

Szereplők:
Matt Damon
Jessica Chastain
Kristen Wiig
Jeff Daniels
Michael Pena
Sean Bean
Kate Mara

Forgalmazó: InterCom

A bejegyzés trackback címe:

https://mediashock.blog.hu/api/trackback/id/tr627875430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2015.10.08. 02:43:25

Rosszul tudod, a szar azert szar mert szarbol van
Emelett egyetertek abban, hogy Demon Mate nem a legjobb erre a szerepre. De most nem jut eszembe senki aki alkalmasabb lenne.
süti beállítások módosítása